Ο δεκάλογος της μαθηματικής στοιχειοθεσίας

13 06 2013
  1. Μη χρησιμοποιείτε τη γραμματοσειρά Comic Sans για να γράψετε το μαθηματικό σας κείμενο. Αυτή η γραμματοσειρά κατασκευάστηκε για να μιμηθεί τη γραφή των αμερικανικών βιβλίων κόμικς και έχει ανεπίσημο χαρακτήρα. Δεν είναι κατάλληλη για μαθηματικό κείμενο και δεν καθιστά το κείμενό σας πιο αρεστό στους μαθητές επειδή «φαίνεται να έχει πλάκα». Τα κείμενα τυγχάνουν αποδοχής όταν είναι εύληπτα, καλά δομημένα και βοηθούν τους αναγνώστες τους να μάθουν.
  2. Αν το κείμενό σας πρόκειται να αναγνωστεί επί της οθόνης τότε προτιμήστε μια sans-serif γραμματοσειρά (όχι την Comic Sans).
  3. Αν το κείμενο πρόκειται να εκτυπωθεί τότε είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια serif γραμματοσειρά.
  4. Επιλέξτε διάστιχο 1,5 γραμμής.
  5. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μία ομοιογένεια σε όλη την έκταση του κειμένου σας. Αποφασίστε δηλαδή εκ των προτέρων έναν και μόνο τρόπο με τον οποίο θα σημειώνετε τις μεταβλητές, τις συναρτήσεις, τα σύνολα, τα σημεία κλπ.. Σκεφθείτε τη σύγχυση που προκαλεί στον αναγνώστη ένα κείμενο στο οποίο η μεταβλητή x σημειώνεται με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα x, X, χ, ή χ. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την ίδια γραμματοσειρά για να συγγράψετε κείμενο και μαθηματικά. Έχετε κατά νου ότι η ομοιογένεια στο κείμενο βοηθά τον αναγνώστη να επικεντρωθεί στην ουσία αυτών που γράφετε, αφού δεν τον/την αποσπά η προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τους χαρακτήρες που διαβάζει κάθε φορά.
  6. Επιλέξτε να μη γίνεται πλήρης στοίχιση του κειμένου, αφού η πλήρης στοίχιση τείνει να μπερδεύει τους μαθητές με δυσλεξία.
  7. Προτιμήστε να γράφετε τις μεταβλητές με πλάγιους λατινικούς χαρακτήρες (italics).
  8. Προτιμήστε να μην σημειώνετε τις συναρτήσεις με πλάγιους χαρακτήρες.
  9. Προβάλλετε τις σημαντικές εξισώσεις στο κείμενο· γράψτε τις σε καινούρια γραμμή με στοίχιση στο κέντρο.
  10. Μη γράφετε με μέγεθος γραμματοσειράς μεγαλύτερο από 12.

Ενέργειες

Πληροφορίες

6 Σχόλια

15 06 2013
Ανώνυμος

ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12. ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΑΓΙΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΣΠΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.

16 06 2013
ntinosraptis

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι οι κανόνες που αναφέρω στο άρθρο δεν έχουν να κάνουν με την προσωπική μου αισθητική, αλλά είναι κανόνες που ακολουθούνται στη στοιχειοθεσία ανέκαθεν. Έτσι λοιπόν, το μέγεθος της γραμματοσειράς πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να καταφέρετε να χωρέσετε 10-15 λέξεις σε κάθε γραμμή. Αν ανοίξετε ένα οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο θα δείτε ότι οι λέξεις σε κάθε γραμμή κειμένου είναι πράγματι από 10 έως 15. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά βοηθά τον αναγνώστη, κάνει την ανάγνωση να κυλάει και δεν κουράζει, αφού ο χρόνος ανάγνωσης κάθε γραμμής είναι όσος πρέπει.

Από την άλλη, οι πλάγιοι χαρακτήρες στη σημείωση των μεταβλητών (μονάχα) χρησιμοποιούνται ακριβώς για να μην αποσπάται η προσοχή του αναγνώστη, αφού με πεζούς λατινικούς χαρακτήρες (όχι όμως πλάγιους) σημειώνονται οι συναρτήσεις. Όταν χρησιμοποιείτε λοιπόν πλάγιους χαρακτήρες για τις μεταβλητές σας (που είναι η νόρμα για τη συγγραφή οποιουδήποτε μαθηματικού εγχειριδίου στο εξωτερικό) δίνετε άμεσα στον αναγνώστη σας να καταλάβει ότι πρόκειται για μεταβλητή και όχι συνάρτηση.

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.

4 09 2013
Γιάννης Κουτίδης

Λογικά και αποδεκτά τα αναφερθέντα, κατανοητό το ότι δεν είναι προσωπική άποψη, με μια διαφωνία. Τα Comics Sans δεν έχει σημασία γιατί δημιουργήθηκαν. Δίνουν λίγο χρώμα στα μαθηματικά κείμενα, σε ένα τομέα που, γενικά, θεωρείται βαρετός, μονότονος και αποκομένος από την ζωή. Καλό είναι να δοθεί πιο ελκυστική εμφάνιση στην τυποποίηση και αποστέωση των συνήθων κειμένων. Μακάρι να γραφόταν με την μορφή κόμικς.

7 11 2013
Ανώνυμος

η Comics Sans είναι η καλυτερη γραμματοσειρα για να γραφεις μαθηματικα κειμενα για παιδια..

27 05 2014
Nikos

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, ποια είναι η πηγή όμως; θα ήθελα να το μελετήσω ποιο αναλυτικά.
Ευχαριστώ

27 05 2014
ntinosraptis

Για κάποιες βασικές αρχές μαθηματικής στοιχειοθεσίας και γραφής διάβασε το άρθρο του Donald E. Knuth Mathematical Writing. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με TeX μπορείς να επισκεφτείς το TUGboat (Tex Users Group) ή το ελληνικό περιοδικό του συλλόγου ελλήνων φίλων TeX το εύτυπον. Χρήσιμα πράγματα θα βρεις επίσης στην Εταιρεία Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων. Σχετικά με τη MathML μπορείς να βρεις στο σχετικό site του W3C. Δες επίσηςεδώ τα αποτελέσματα μίας αναζήτησης στο Google Scholar σχετικά με τη μαθηματική στοιχειοθεσία.

Δεν ξέρω αν έψαχνες κάτι πιο συγκεκριμένο. Αν δε σου κάνει τίποτα από αυτά που προανέφερα, πες μου.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: