Παραγοντοποίηση: ένα διάγραμμα ροής

29 05 2013

Τις προάλλες έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Μαθηματικά Α’ Λυκείου» των Μάκρα, Μαυρογιάννη, Σαλίχου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη (έκδοση: Σεπτέμβριος, 2000). Φυλλομετρώντας το, ανακάλυψα ένα διάγραμμα ροής σχετικό με την παραγοντοποίηση. Τι καταπληκτική ιδέα! Συνειδητοποίησα αμέσως ότι ουσιαστικά πάντα συμβούλευα τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να διαχειρίζονται αλγοριθμικά την παραγοντοποίηση. Να κάνουν δηλαδή διαδοχικούς ελέγχους, ώστε με τη βοήθεια κατάλληλων διεργασιών να καταλήγουν σε ένα γινόμενο πρώτων παραγόντων. Μάλιστα, είχα κατασκευάσει σχετικά mindmaps, ποτέ όμως δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα διάγραμμα ροής. Είχα λοιπόν αυτό που αγγλιστί αποκαλείται ένα aha! moment. Ήξερα ότι έπρεπε να κατασκευάσω ένα διάγραμμα ροής για την παραγοντοποίηση που να ταιριάζει στη διδασκαλία μου και στον τρόπο που τη διαχειρίζομαι.

Έβαλα λοιπόν τα πράματα σε μια σειρά. Πρώτα έπρεπε να πληροφορηθώ για τα βασικά της κατασκευής ενός διαγράμματος ροής. Ανέτρεξα στη Wikipedia, όπου διάβασα:

Σύμβολα Έναρξης και Λήξης
Αναπαριστώνται ως κύκλοι, οβάλ ή στρογγυλεμένα ορθογώνια παραλληλόγραμμα που περιέχουν τη λέξη «έναρξη», «λήξη» ή μια φράση που να δείχνει την αρχή ή το τέλος της διαδικασίας.

Βέλη
Δείχνουν αυτό που ονομάζεται στην επιστήμη των υπολογιστών «ροή ελέγχου». Ένα βέλος που έρχεται από ένα σύμβολο και καταλήγει σε ένα άλλο δείχνει ότι ο έλεγχος ακολουθεί την ίδια πορεία.

Στάδια Επεξεργασίας
Αναπαριστώνται από ορθογώνια παραλληλόγραμμα, π.χ. «πρόσθεσε 1 στο Χ», «αποθήκευσε τις αλλαγές» κ.λ.π.

Υποθέσεις/Αποφάσεις
Αναπαριστώνται από ρόμβους. Τυπικά περιέχουν ερώτηση «ΝΑΙ/ΟΧΙ» ή «ΑΛΗΘΕΣ/ΨΕΥΔΕΣ». Αυτό το σύμβολο συνήθως έχει δύο βέλη να βγαίνουν από αυτό, ένα από το πλάι που αντιστοιχεί στο ΟΧΙ/ΨΕΥΔΕΣ και ένα από κάτω που αντιστοιχεί στο ΝΑΙ/ΑΛΗΘΕΣ. Τα βέλη πρέπει πάντα να σημειώνονται.

Επόμενο βήμα η κατασκευή. Άνοιξα το Inkscape για να φτιάξω το παρακάτω διάγραμμα ροής που μοιράζομαι μαζί σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν τήρησα ευλαβικά τους κανόνες που διάβασα στη Wikipedia, αλλά ήθελα το αποτέλεσμα να είναι λειτουργικό και να αποτυπώνει τη διαδικασία που ακολουθώ όταν παραγοντοποιώ μία παράσταση.

factor_flowchart


Ενέργειες

Πληροφορίες

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: