eXe

10 05 2013

eXe logoΙστορία
Το eXe (e-learning XHTML editor) είναι ένα εργαλείο κατασκευής εκπαιδευτικού υλικού, προορισμένο για μάθηση από απόσταση. Ο σκοπός των κατασκευαστών του ήταν να δημιουργήσουν ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο θα βοηθούσε δασκάλους και ακαδημαϊκούς να κατασκευάσουν υλικό για το διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν γλώσσες markup όπως HTML ή XML. Το υλικό που κατασκευάζεται στο eXe μπορεί να εξαχθεί ως IMS Content Package, SCORM 1.2, IMS Common Cartridge ή ως ιστοσελίδα.

Το project αρχικά χρηματοδοτήθηκε με πόρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Ζηλανδίας. Η χρηματοδότηση αυτή όμως έληξε το 2010, οπότε και η αρχική ομάδα προγραμματιστών εγκατέλειψε την περαιτέρω ανάπτυξη του λογισμικού. Το λογισμικό όμως είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από πολλούς εκπαιδευτικούς, ενώ οι δυνατότητές του και η ευκολία στη χρήση και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού το καθιστούσαν μοναδικό στο είδος του. Εδώ λοιπόν μπαίνει στο προσκήνιο μία ομάδα Ισπανών προγραμματιστών και μεταφραστών. Αυτή χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών του ισπανικού Υπουργείου Παιδείας για να αναλάβει τη συντήρηση του eXeLearning, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του αλλά και την προσθήκη νέων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινότητας των χρηστών. Λίγους μήνες αργότερα, μία νέα έκδοση του eXe κάνει την εμφάνισή της, ενώ μέσα στο 2013 ένα site αφιερωμένο στο νέο eXeLearning εγκαινιάζεται.

iDevices
Το λογισμικό υποστηρίζει την κατασκευή εκπαιδευτικού περιεχομένου με τη βοήθεια των «instructional Devices» (iDevices). Τα iDevices είναι πρότυπα πλαίσια που σηματοδοτούν συγκεκριμένο τύπο εκπαιδευτικού περιεχομένου. Με τη βοήθεια αυτών των προτύπων ο εκπαιδευτικός δύναται να κατασκευάσει πιο πολύπλοκο εκπαιδευτικό υλικό, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει προγραμματισμό. Αυτά τα πλαίσια (iDevices) μπορεί να αναφέρονται για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς στόχους κάθε ενότητας, στις προαπαιτούμενες γνώσεις για την παρακολούθηση μιας ενότητας, να είναι κάποια δραστηριότητα ανοικτού ή κλειστού τύπου (συμπλήρωσης κενού, πολλαπλής επιλογής κλπ.), να είναι ένα java applet (υποστηρίζονται τα applet που έχουν κατασκευαστεί με τη GeoGebra), πολυμέσα, πηγές και πολλά άλλα. Περισσότερα για τα iDevices και τη χρήση τους στην κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού μπορείτε να διαβάσετε σε αυτή τη σελίδα του WikiEducator, το οποίο στηρίζεται επίσης στη χρήση τους.

Δουλεύοντας με το eXe
Αρχικά κατεβάστε και εγκαταστήστε το eXe στο σκληρό σας δίσκο. Το eXe τρέχει σε Linux, Mac OS X και Microsoft Windows. Για τα Windows θα βρείτε και φορητή έκδοση, η οποία δεν απαιτεί κάποια εγκατάσταση στο σύστημά σας. Αφού τελειώσετε με τη διαδικασία μπορείτε να ξεκινήσετε να παράγετε υλικό με 5 απλά βήματα.

εικόνα: FreeSMUG

εικόνα: FreeSMUG

 1. Χρησιμοποιήστε το Add Pages για να δημιουργήσετε και να προσθέσετε σελίδες ως Αντικείμενα, Υπο-αντικείμενα και Μονάδες. Delete για να τις διαγράψετε. Rename για να αλλάξετε το όνομά τους.
 2. Ένα κλικ είναι αρκετό για να προσθέσετε ένα iDevice
 3. Εισάγετε κείμενο σε αυτήν την περιοχή (με υποστήριξη \LaTeX) χρησιμοποιώντας τα εικονίδια για να τροποποιήσετε το στυλ του κειμένου, την ευθυγράμμιση και άλλα.
 4. Αποθηκεύστε τα περιεχόμενα του iDevice με ένα κλικ στο πράσινο τικ.
 5. Αποθηκεύστε το έργο σας ως πηγαίο αρχείο .elp με την εντολή στο μενού
  File → Save as…
  Αποθηκεύστε το έργο σας ως ιστοσελίδα με την εντολή στο μενού
  File → Export → Web Site → Self-contained Folder
  Αποθηκεύστε το έργο σας ως SCORM 1.2 με την εντολή στο μενού
  File → Export → SCORM 1.2

Σημειώστε ότι τα παραπάνω αναφέρονται σε παλιότερη έκδοση του eXe, όμως η διαδικασία δεν έχει αλλάξει καθόλου στην καινούρια έκδοση.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
eXe User Guide
How to create content using eXe (pdf)
GeoGebra iDevice
eXe learning objects (doc)

Advertisement

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ένα σχόλιο

13 03 2014

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: