Η δύναμη της wikipedia

30 03 2012

Μετά από 244 χρόνια η εγκυκλοπαίδεια Britannica αποφάσισε να πάψει την έντυπη έκδοσή της και να επικεντρωθεί στις online υπηρεσίες. Σημειώστε ότι κάθε άρθρο της Britannica έχει κατά μέσο όρο 2,92 λάθη, ενώ στα άρθρα της wikipedia τα λάθη είναι 3,86. Καθόλου άσχημα για ένα εργαλείο που διαμορφώνεται από την κοινότητα των χρηστών του! Δείτε το παρακάτω infographic με τίτλο «επαναπροσδιορίζοντας την έρευνα», πραγματικά εντυπωσιακό.

Wikipedia
Via: Open-Site.org

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

3 Σχόλια

1 04 2012
Konstantinos Foutzopoulos

Η Wikipedia αποτελεί τη πιο ισχυρή και άμεση πηγή πληροφόρησης. Προσωπικά θεωρώ τη Wikipedia τη πιο χρήσιμη από όλες τις ιστοσελίδες του διαδικτύου. Είναι η πρώτη σελίδα που κοιτάω (με Google search βέβαια), αν θέλω να βρω κάτι.

1 04 2012
ntinosraptis

Αν αυτό που λες μπορούσαμε να το διδάξουμε στο σχολείο, ενώ παράλληλα εξηγούσαμε στους μαθητές ότι:
1) υπάρχει πάντα η περίπτωση αυτό που διαβάζουν να είναι ανακριβές, άρα…
2) πρέπει να διασταυρώνουν της πληροφορίες που δέχονται από οπουδήποτε – οπότε και από τη wikipedia, ενώ παράλληλα…
3) δεν μπορούν απλά να της αναπαράγουν χωρίς να δηλώνουν την πηγή τους, γιατί αυτό αποτελεί λογοκλοπή, έχοντας πάντα κατά νου ότι…
4) η έρευνα απαιτεί να ταξινομείς και να συνθέτεις κριτικά όλες της πληροφορίες σου, ώστε στο τέλος να καταλήξεις στα δικά σου συμπεράσματα – όχι απλά να αναπαράγεις συμπεράσματα άλλων…
τότε νομίζω θα έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά! Τι λες;

2 04 2012
Konstantinos Foutzopoulos

Συμφωνά σ΄ αυτά που λες. Η Wikipedia από μόνη της εξηγεί πως είναι αποτέλεσμα οποιοδήποτε χρήστη, συνεπώς μπορεί να υπάρχουν λάθη, αλλά όπως δείχνει το παραπάνω ιnfogram αποτελεί αρκετά σωστή, συγκρίσιμη (όπως και σε ακρίβεια και κάλυψη) με τη Βritannica, που ως τώρα αποτελούσε τη παραδοσιακή πηγή γρήγορης εύρεσης πληροφοριών.

Εντούτοις λοιπόν, η Wikipedia λειτουργεί ακριβώς όπως αυτή (και γενικά όπως οποιαδήποτε άλλη εγκυκλοπαίδεια). Μας δίνει γενικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο που ψάχνουμε και μας καθοδηγεί για το που θα βρούμε περισσότερα (μάλιστα σε αρκετά άρθρα, η βιβλιογραφία που δίνεται είναι αρκετή για να βρεθεί οτιδήποτε χρειάζεται). Γι΄ αυτό γράφω πως είναι η πρώτη σελίδα που κοιτάω, όμως παρέλειψα να γράψω πως ποτέ δεν είναι η τελευταία.

Άλλωστε είναι γνωστό, πως για οτιδήποτε κι αν ψάχνουμε θα πρέπει να έχουμε πάνω από μία πηγές (πηγές οι οποίες φυσικά θα αναφέρονται). Το πρόβλημα που βρίσκω εδώ είναι, πως η υπάρχει ένας φόβος στην αναφορά της Wikipedia ως πηγής. Εξαίρεση αποτελεί ο τομέας της πληροφορικής στον οποίο εξέχει ως από τους πιο αξιόπιστους τομείς ως προς το περιεχόμενο των άρθρων. Πιστεύω, πως ο φόβος είναι ανούσιος αν τα άρθρα εμφανίζονται αξιόπιστα (αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές, όπως και featured/locked status), αφού έχει ξεπεράσει τη κατεστημένη μορφή μιας εγκυκλοπαίδειας.

{εδώ να σε παραπέμψω σε ένα άρθρο σχετικά με την αναφορά της Wikipedia σε ακαδημαϊκά χαρτιά}

Εκτός, όμως από το να διδαχθεί, πως να χρησιμοποιείται η Wikipedia για εύρεση πληροφοριών, θα πρέπει να διδαχθεί και πως θα χρησιμοποιείται για προσθήκη νέων. Η Wikipedia βασίζεται σ΄ εμάς (εννοώντας όλους τους χρήστες της) για να επεκταθεί κι άρα (προσωπικά θεωρώ) θα πρέπει να βοηθήσουμε, έστω κι αν αυτό είναι μια μικρή γραμματική/συντακτική διόρθωση.

// μάλλον ξεχάστηκε πως γράφω comment και το ξεφτίλισα λίγο (πάλι καλά που είναι αργά και δεν έχω άλλα να γράψω)

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: