Τα μαθηματικά της τέχνης

26 02 2012

Πριν τα μαθηματικά γίνουν ένα από τα πιο ευρέως μισητά μαθήματα από μαθητές σε όλον τον κόσμο, υπήρξαν ένα νοητικό παιχνίδι με το οποίο καταπιάστηκαν οι ευφυέστεροι των ανθρώπων. Πολλές φορές ο κόσμος ξεχνά, ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν έμαθε ποτέ, ότι τα μαθηματικά είναι ένα πολιτισμικό προϊόν απαράμιλλης αξίας. Και με τον τρόπο που έχουμε καταφέρει να διδάσκουμε τα μαθηματικά στο σχολειό, ό,τι λίγοι εκλεκτοί έχτισαν με μεράκι και αξεπέραστη ευφυΐα στο πέρασμα των αιώνων, η κακή εκπαίδευση κατάφερε να απαξιώσει στα μάτια των πολλών σε λίγες μόνο δεκαετίες. Στη σημερινή ανάρτηση έχω σταχυολογήσει τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων (και 3D animation) μικρού μήκους, που καταφέρνουν με χάρη να μας θυμίσουν και πάλι ότι τα μαθηματικά είναι ένα πολιτισμικό προϊόν και ως τέτοιο χαρισματικοί καλλιτέχνες καταφέρνουν να το μπολιάσουν με άλλα πολιτισμικά προϊόντα, για να μας υπενθυμίσουν την πραγματική τους διάσταση.

The Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics (1965)

Το The Dot and the Line: A Romance in Lower Mathematics είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από τον Norton Juster, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον οίκο Random House το 1963. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από το Flatland: A Romance of Many Dimensions, στο οποίο ο πρωταγωνιστής επισκέπτεται ένα μονοδιάστατο σύμπαν που ονομάζεται Lineland, όπου οι γυναίκες είναι τελείες και οι άντρες είναι γραμμές.

Το 1965, ο φημισμένος σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Chuck Jones και το στούντιο MGM Animation/Visual Arts μeτέφερε το The Dot and the Line σε ένα 10λεπτο φιλμ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για την Metro-Goldwyn-Mayer με την αφήγηση του Robert Morley. Το The Dot and the Line κέρδισε το 1965 το Όσκαρ στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Ήταν επίσης υποψήφιο φιλμ στο φεστιβάλ Καννών το 1966, για το χρυσό φοίνικα ταινιών μικρού μήκους.

Από τη wikipedia

Sesame Srteet – Geometry of Circles (1979)

Η Geometry of Circles είναι μια σειρά μη αριθμημένων κομματιών κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε για το Sesame Street το 1979. Η Cathryn Aison ανέθεσε στον Philip Glass να γράψει μουσική για κινούμενα σχέδια, βασιζόμενος στη μακέτα της, η οποία είχε υποβληθεί και εγκριθεί από την Edith Zornow του CTW (Children’s Television Workshop).

Το βίντεο καταγράφει την κίνηση έξι κύκλων (ο καθένας με διαφορετικό χρώμα του ουράνιου τόξου) που σχηματίζονται από και τεμαχίζονται σε διάφορα γεωμετρικά σχήματα. Η μουσική επένδυση του Glass θυμίζει τα νούμερα «Dance» και τις βινιέτες North Star που έγραψε την ίδια περίοδο με την όπερα Einstein on the Beach.

Από τη muppet wiki

Nature by Numbers (2010)

Ο Cristóbal Vila είναι ένας 3D illustrator/animator. Σε αυτό το βίντεο απεικονίζει τα μαθηματικά που εμφανίζονται στη φύση, όπως την ακολουθία Fibonacci, τη χρυσή αναλογία, την τριγωνοποίηση του Delaunay και τα διαγράμματα Voronoi.

Από το etereastudios.com

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: