Ένα μουσείο των μαθηματικών

6 07 2011

Ο Glen Whitney, διευθυντής του MoMath Museum of Mathematics, εξηγεί την ανάγκη για τη δημιουργία ενός μουσείου των μαθηματικών.

Τα σχολεία μας έχουν μια σημαντική εκπαιδευτική αποστολή, όμως ένα από τα πράγματα που δεν κάνουν είναι να μεταβιβάσουν τι πραγματικά είναι τα μαθηματικά. Η αίσθηση της εξερεύνησης και της ανακάλυψης με κάποιο τρόπο χάνονται, εξαιτίας της ανάγκης να διδαχθεί μια συγκεκριμένη ύλη.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

7 07 2011
Νίκος Δαπόντες

Ντίνο, επιστρέφοντας στα μαθητικά μου χρόνια (δεκαετία του ’60) θυμάμαι ότι αγάπησα τα μαθηματικά όχι μέσα από διαδικασίες σχολικής διδασκαλίας και μάθησης αλλά από μια εσωτερική παρόρμιση για διερεύνηση. Η ιδέα για μουσείο μαθηματικών είναι εξαιρετική.

8 07 2011
ntinosraptis

Είναι πραγματικά εκπληκτικό Νίκο, πώς η φαντασία και η δημιουργικότητα των μαθητών κρατούνται επιμελώς έξω από την τάξη των μαθηματικών. Και υποψιάζομαι ότι αυτή η παρατήρηση είναι διαχρονική. Επίσης περίεργη είναι η παντελής έλλειψη διασκέδασης. Είναι περίεργο πώς κάτι που μπορεί να προσφέρει τέτοια ικανοποίηση, όπως η ενασχόληση με τα μαθηματικά, απογυμνώνεται από οποιαδήποτε διασκεδαστική του όψη, ενώ παράλληλα φορτώνεται με μια βλοσυρή υπερ-επιστημονικότητα (αν είδες στο βίντεο, λανσάρεται και το ποδήλατο με τις τετράγωνες ρόδες με το οποίο ασχολήθηκες στην τελευταία σου ανάρτηση).

Αντίστοιχες προσπάθειες πάντως έχουν γίνει και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Εστία Επιστημών Πάτρας. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν ακούω πολλές σχολικές εκδρομές να προτιμάνε τέτοιους προορισμούς…

Σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι, στην Ελλάδα τουλάχιστον, η εκπαίδευση αποτελεί πολιτική πράξη. Κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικές διαδικασίες που υποθάλπτονται από τις κεντρικές διοικήσεις αντικατοπτρίζουν άμεσα τη δυναμική των πολιτών που αυτές προσδοκούν. Τα μαθηματικά λοιπόν διδάσκονται με τον τρόπο που διδάσκονται και διδάσκονταν πάντα. Τυχαίο; Δε νομίζω…

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: