«Μαύρα κουτιά», μέρος ΙΙ

16 05 2010

Οι ασκήσεις τύπου «μαύρο κουτί» έχουν αυτές τις ιδιότητες που περιγράφει ο Dan Meyer: όσο το δυνατόν λιγότερα δεδομένα. Δεν έχεις από την αρχή ό,τι χρειάζεσαι για να βρεις τη λύση, αλλά πρέπει σιγά σιγά μόνος/η σου να τα ανακαλύψεις – όπως περίπου γίνεται και στην πραγματική μας ζωή, αυτή που ζούμε όταν τελειώνει το σχολείο.

Δεν μπορώ εδώ παρά να επανέλθω σε ένα αντίστοιχο (χωρίς επαρκή δεδομένα) πραγματικό πρόβλημα που έθεσαν μαθητές μου καθώς έβλεπαν ένα λόφο με ελιόδεντρα από την αυλή του σχολείου: «Πόσα δέντρα άραγε βλέπουμε;» Τέτοιου είδους προβλήματα αποτελούν ένα σημαντικό επιχείρημα για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, γιατί μπορούν να αποτελέσουν εκπαιδευτικά εργαλεία, αλλά σε αυτό θα επανέλθω αργότερα. Μια πιθανή λύση: φωτογραφίζω το λόφο με το κινητό μου τηλέφωνο και περνάω τη φωτο στον υπολογιστή. Κατασκευάζω πολύγωνα για να εγκλωβίσω τα δέντρα μέσα τους. Υπολογίζω τα εμβαδά των πολυγώνων. Ένα από τα πολύγωνα χρησιμοποιείται ως ποσοδείκτης, ώστε να με βοηθήσει να υπολογίσω την αναλογία εμβαδού – πλήθους δέντρων (θεωρώ ότι στην ίδια επιφάνεια γης έχει φυτευτεί το ίδιο πλήθος δέντρων). Αθροίζω το συνολικό εμβαδόν των πολυγώνων που κατασκεύασα, με τη βοήθεια της αναλογίας μετρώ τα δέντρα.

τροφή για σκέψη: σε λίγο καιρό το να ζητάς από τους μαθητές να έρχονται στο σχολείο χωρίς τις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές τους θα είναι εξίσου αδιανόητο με το να τους ζητάς να έρχονται χωρίς τα παπούτσια τους.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

1 12 2010
Η θέση του υπολογιστή στη μαθηματική εκπαίδευση « Μαθηματική Εκπαίδευση & Τεχνολογία

[…] ανάλογων εργασιών, αλλά και ο Dan Meyer μιλάει εδώ για κάτι αντίστοιχο. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο […]

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: