Ο εκδημοκρατισμός του προγραμματισμού

4 05 2010

Ο Stephen Wolfram είναι ο δημιουργός της Mathematica και της μηχανής Wolfram|Alpha, συγγραφέας του A New Kind of Science, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Wolfram Research.

Για ‘μένα η Mathematica αποτέλεσε το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα μαθηματικά και την επιστήμη των υπολογιστών. Με βοήθησε να οπτικοποιήσω έννοιες, να εμβαθύνω την κατανόησή μου για τις καμπύλες και τα επιπέδα, να δώσω κίνηση σε στερεά και κυρίως να κατασκευάσω μαθηματικά που με ενδιέφεραν. Ακριβώς επειδή η Mathematica κατάφερε να μου προσφέρει τόσα πολλά, θεωρώ πλέον ότι οι νέες τεχνολογίες είναι αναγκαίο να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη διδακτική των μαθηματικών. Σε αυτό το βίντεο οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στις τάξεις τους τη Mathematica μιλούν για το πώς καταφέρνει να αλλάξει το τοπίο, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να κατασκευάσουν κάτι δικό τους και ενδεχομένως να εμβαθύνουν σε έννοιες, αφού πλέον οι χρονοβόροι υπολογισμοί τακτοποιούνται άμεσα. Η Mathematica στην πράξη όμως φαίνεται εδώ.

Δύο πολύ σημαντικές ιδέες αναδύονται από την ομιλία του Stephen Wolfram στο TED2010. Αρχικά η ιδέα του εκδημοκρατισμού του προγραμματισμού, υπό την έννοια ότι το μοντέλο της γλώσσας προγραμματισμού που γνωρίζουμε σήμερα, δηλαδή με το αυστηρό συντακτικό θα μπορούσε εν μέρει να εγκαταλειφθεί. Στο μέλλον μηχανές όπως αυτή της Mathematica κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούν να κατανοούν τη φυσική μας γλώσσα. Παράλληλα θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον όγκο της πληροφορίας που υπάρχει ήδη στο ίντερνετ, για να κάνουν όλη την ήδη καταχωρημένη γνώση άμεσα υπολογίσιμη από τον καθένα.

Η δεύτερη ιδέα είναι αυτή της πολυπλοκότητας που προκύπτει από απλά μοτίβα. Ο Wolfram πιστεύει πως η ανθρωπότητα πρέπει να αναζητήσει μια θεωρία για το Σύμπαν που να βασίζεται σε απλά μοτίβα, τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν αρκετά πολύπλοκες μορφές. Πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με αυτήν την ιδέα πριν από λίγο καιρό, όταν έπαιξα με τα εικονικά μυρμήγκια (Vants = Virtual ants) του Chris Langton. Ένα τέτοιο εικονικό μυρμήγκι ακολουθεί τον εξής απλό αλγόριθμο:

Αν είσαι σε άσπρο τετράγωνο: 
  κάν'το μαύρο 
  στρίψε αριστερά  
  πήγαινε μπροστά
Αν είσαι σε μαύρο τετράγωνο: 
  κάν' το άσπρο 
  στρίψε δεξιά
  πήγαινε μπροστά

Αν τα παρακολουθήσει κανείς αρκετά να «δουλεύουν» θα δει ότι προκύπτουν μέσα στο χάος της απλής κίνησής τους συμμετρικές μορφές εξαιρετικής πολυπλοκότητας.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: