Τραπέζιο στη GeoGebra – η κατασκευή ενός εργαλείου

22 04 2010

Τις προάλλες χρειάστηκε να σχεδιάσω ένα τραπέζιο στη GeoGebra. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο εργαλείο στην αρχική εγκατάσταση καθιστά το σχεδιασμό μια μάλλον χρονοβόρα διαδικασία. Αποφάσισα λοιπόν ότι προτιμότερο θα ήταν να κατασκευάσω εγώ δύο εργαλεία που θα σχεδιάζουν τραπέζια και ισοσκελή τραπέζια, αντίστοιχα [1]. Η διαδικασία κατασκευής ενός εργαλείου στη GeoGebra είναι πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται να έχει κανείς κατά νου είναι ο χρήστης και τα στοιχεία που θα χρειαστεί να εισάγει κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί το συκγεκριμένο εργαλείο. Το βίντεο που ακολουθεί περιγράφει τη διαδικασία.

Τα δύο εργαλεία που κατασκευάστηκαν μπορεί κανείς να βρει εδώ.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το τρίτο σημείο στη σειρά κατασκευής (το σημείο C στο Σχήμα 1), το οποίο μετά το σχεδιασμό του τραπέζιου χρειάζεται μεν ώστε να ορίζει τη μη παράλληλη πλευρά ΒΕ, αλλά δεν αποτελεί κορυφή του. Επομένως αν χρειαστεί να εκτυπωθεί για παράδειγμα το σχήμα, ο χρήστης θα πρέπει πρωτίστως να εξαφανίσει το σημείο απενεργοποιώντας την εντολή «Δείξε το αντικείμενο». Ίσως ξεπεραστεί το προβληματάκι στην επόμενη έκδοση (v.2) του εργαλείου!

snapshot 55

Σχήμα 1

Σημειώσεις

[1] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό εργαλείων μπορείτε να βρείτε στην ελληνική μετάφραση του εγχειριδίου της GeoGebra που θα βρείτε εδώ, καθώς και στο επίσημο εγχειρίδιο χρήσης της έκδοσης 3.2 που βρίσκεται εδώ (στα αγγλικά).


Ενέργειες

Πληροφορίες

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: