Δικτυακές εφαρμογές

15 04 2010

Τι είναι;

Με τον όρο δικτυακές εφαρμογές χαρακτηρίζονται αυτές οι εφαρμογές που μπορεί να τις τρέξει κανείς χρησιμοποιώντας έναν web browser (π.χ. mozilla firefox, opera, i.e., κλπ) πάνω σε κάποιο δίκτυο, όπως το ίντερνετ. Ένα παράδειγμα τέτοιας εφαρμογής είναι η wiki. Τα κυριότερα προτερήματα αυτών των εφαρμογών είναι ότι μπορούν να τρέξουν σχεδόν σε οποιοδήποτε υπολογιστή είναι εφοδιασμένος με έναν web browser, δε χρειάζεται να εγκαταστήσει κανείς λογισμικό στον υπολογιστή του, αλλά και όσοι μπορούν να προσπελάσουν την εφαρμογή θα δουλέψουν στο ίδιο περιβάλλον, ασχέτως του συστήματός τους (windows, linux, mac os, κλπ).

Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθώ με δύο ισχυρές δικτυακές εφαρμογές που έχουν χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία με επιτυχία. Πρόκειται για ένα online εργαλείο δημιουργίας παρουσιάσεων (όπως το γνωστό σε όλους Power Point της Microsoft) και ένα καταπληκτικό εργαλείο δημιουργίας 3D animation.

Sliderocket

snapshot 49

το περιβάλλον εργασίας του Sliderocket

Το Sliderocket είναι μια δικτυακή εφαρμογή δημιουργίας παρουσιάσεων που:

  • προσφέρει αξεπέραστα εφέ
  • κάνει πανεύκολη την εισαγωγή βίντεο και ήχου στις παρουσιάσεις
  • είναι εύκολο να μοιραστεί κανείς τη δουλειά του, αφού βρίσκεται πάντα online
  • υποστηρίζει την ομαδική κατασκευή παρουσιάσεων

Μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση που κατασκεύασα με το Sliderocket με  τίτλο «Building a secondary mathematics website: redundant or pioneer?» (Κατασκευάζοντας έναν ιστότοπο για τα μαθηματικά δεύτερης βαθμίδας: πρωτοποριακό ή ξεπερασμένο;) εδώ.

Xtranormal

snapshot 50

το περιβάλλον εργασίας του Xtranormal

To Xtranormal είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές εφαρμογές που έχω δουλέψει ποτέ! Ο χρήστης μπορεί να κατασκευάσει ένα βιντεάκι 3D animation εισάγοντας ουσιαστικά μόνο κείμενο. Είναι πολύ εύκολο! Διαλέγεις αρχικά το σκηνικό, το πλήθος και την εμφάνιση των ηθοποιών και μετά απλά γράφεις το σενάριο (το οποίο μπορεί να είναι μέχρι 20.000 χαρακτήρων). Η σκηνοθεσία του έργου είναι πολύ απλή υπόθεση. Εικονίδια έτοιμα να τα σύρεις στο κείμενό σου ορίζουν την κίνηση της κάμερας και των ηθοποιών, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις τους, τις παύσεις, τη μουσική υπόκρουση… ό,τι χρειάζεται για μια εξαιρετική παραγωγή.

Διαθεματικότητα

Το Xtranormal δεν υποστηρίζει την ελληνική γλώσσα… τόσο το καλύτερο. Καθώς έπαιζα με το λογισμικό σκεφτόμουν το ρόλο της διαθεματικότητας στην εκπαίδευση. Έπλασα λοιπόν ένα υποθετικό πλάνο διαθεματικής εργασίας. Την περίοδο που στα μαθηματικά διδάσκονται τα παιδιά το Πυθαγόρειο θεώρημα για παράδειγμα, στο μάθημα της ξένης γλώσσας εισάγεται η σχετική ορολογία: τρίγωνο, ορθή γωνία, υποτείνουσα, κάθετη πλευρά κλπ. Στο μάθημα των καλλιτεχνικών γίνεται κουβέντα για τον κινηματογράφο, κάποιες βασικές σκηνοθετικές τεχνικές και ορολογία, ενώ την ώρα της πληροφορικής η τάξη χωρισμένη σε ομάδες κάνει διαγωνισμό κατασκευής καλύτερου βίντεο στο Xtranormal με θέμα το Πυθαγόρειο. Ποιος ξέρει, ίσως ο επόμενως Κασαβέτης κρύβεται σε κάποια τάξη μας…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: