Wiki στην εκπαίδευση

23 12 2009
why wikis?

Why Wikis?

Wiki στα χαβανέζικα σημαίνει γρήγορα. Στο διαδίκτυο wiki είναι κάτι ανάμεσα σε μια ιστοσελίδα και ένα έγγραφο word. Ένα άρθρο wiki μπορεί να δει και να επεξεργαστεί κανείς χρησιμοποιώντας έναν οποιονδήποτε φυλλομετρητή (mozilla firefox, opera, i.e. κλπ). Η πραγματική δύναμη των wiki όμως κρύβεται στο γεγονός ότι αποτελούν εξαιρετικά εργαλεία συνεργατικής μάθησης. Το παρακάτω βίντεο «wiki σε απλά αγγλικά», είναι ίσως η πιο κατατοπιστική εισαγωγή στο θέμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (δυστυχώς δε βρήκα κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά).

Η πιο γνωστή wiki είναι βέβαια η wikipedia· σύμφωνα μετον ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς 340 εκατομμύρια άνθρωποι τη χρησιμοποιούν κάθε μήνα. Αυτήν την πρωτοφανή δυναμική της wiki μπορούμε να χρησιμοποιήσει κανείς και στο μάθημά του/της, κάνοντας το πιο σχετικό με την καθημερινότητα, πιο ελκυστικό και συνεργατικό.

Για να δούμε όμως, γιατί να εισάγει κανείς μια wiki στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποια είναι το οφέλη που μπορεί να αποφέρει μια τέτοια ενέργεια; Αρχικά, θα έλεγα ότι η wiki δίνει την ευκαιρία στο μαθητή να ενεργήσει, κατασκευάζοντας ένα ψηφιακό τεχνούργημα και έτσι να «μάθει πράττοντας». Σε συλλογικό επίπεδο, η wiki προάγει τη συνεργατικότητα. Όντας ένα ασύγχρονο εργαλείο, μπορεί εύκολα να καταστεί χώρος ομαδικής εργασίας και να είναι εξίσου αποτελεσματική ακόμα και στην περίπτωση που οι μαθητές για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στον ίδιο χώρο κατά την προετοιμασία της εργασίας. Ως ψηφιακό τεχνούργημα μπορεί να αποτελέσει μέρος του e-portfolio των μαθητών, δηλαδή ενός πακέτου ψηφιακών τεκμηρίων της μάθησης, της ικανότητας, της δημιουργικότητας και της εξέλιξής τους.

Ιδιαίτερα στα μαθηματικά η wiki επιτρέπει τους μαθητές να συνδέσουν παλιότερες με νέες γνώσεις, αφού μπορεί να αποτελέσει ένα διαρκώς εξελισσόμενο έργο. Παράλληλα μπορεί να εντείνει το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα παρατηρηθεί και άνοδος στις μαθητικές επιδόσεις (αυτό πάλι μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που αξιολογούμε την επίδοση στο σχολείο). Από μια άλλη οπτική γωνία, τα μαθηματικά μπορεί να θεωρηθούν ως μια γλώσσα (Pimm, 1989) [1], την οποία βοηθούμε τους μαθητές μας να καταλάβουν δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γράψουν και να εκφραστούν σε αυτή. Η wiki υποβοηθά αυτή τη διεργασία, αφού ο σκοπός της είναι να αποτελέσει την πλατφόρμα κατασκευής και σύνταξης ενός μαθηματικού θέματος με τελικό αποδέκτη τον «κόσμο» του διαδικτύου. Αυτός ο «κόσμος» μάλιστα, μπορεί να συνδράμει στη διαμόρφωση της αίσθησης ότι τα μαθηματικά είναι μια «παγκόσμια γλώσσα». Τέλος, η wiki μπορεί να καταστήσει την τάξη μια μικρή μαθηματική κοινότητα, η οποία καλείται να λειτουργήσει ως τέτοια, ανασκευάζοντας συνεχώς προτάσεις μέχρι να καταλήξει σε μια κοινώς αποδεκτή μορφή τους. Υπό αυτό το πρίσμα, προσδίδει φιλοσοφικές και επιστημολογικές προεκτάσεις στο μάθημα.

Αν είστε έτοιμοι/ες να το δοκιμάσετε, υπάρχουν ίσως κάποια θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσετε πριν ξεκινήσετε. Όπως για παράδειγμα:

  • Πώς οραματίζεστε τη wiki σας; Πώς θα εξηγήσετε στη διεύθυνση του σχολείου και στους γονείς τι ακριβώς είναι αυτό που πρόκειται να κάνετε; (καλό θα ήταν να στείλετε ένα γράμμα στους γονείς ώστε να τους ενημερώσετε για τα σχέδιά σας)
  • Έχετε εξασφαλίσει τη συνεργασία γονέων-κηδεμόνων και συναδέλφων; (άλλων μαθηματικών του σχολείου, των δασκάλων της πληροφορικής κλπ). Σε περίπτωση που πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο στο σχολείο, τότε όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι και σύμφωνοι.
  • Ποιος θα συμμετέχει; Ποιος θα έχει δικαίωμα να τροποποιεί το περιεχόμενο της wiki; Ποιος θα μπορεί να βλέπει τη wiki; Ποιος θα επιβλέπει το περιεχόμενο;
  • Ποια είναι η πολιτική του σχολείου σχετικά με τη δημοσιοποίηση ονομάτων / προσωπικών στοιχείων μαθητών και εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο;
  • Έχετε συντάξει ένα «συμβόλαιο ορθής χρήσης της wiki» το οποίο θα συνυπογράψει το σύνολο της τάξης; Εκεί μπορεί να εξηγείται τι επιτρέπεται και τι όχι, καθώς και ποιες θα είναι οι κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος/α δε συμμορφώνεται με αυτές τις αρχές.
  • Είστε σίγουροι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό που έχετε συλλέξει; Έχετε υπόψην σας ότι κάποιες πηγές μπορεί να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Χρήσιμες πηγές

  • Για να γράψω το παραπάνω άρθρο άντλησα στοιχεία από το TeachersFirst

Σημειώσεις

[1] Υπάρχει σοβαρός αντίλογος για το αν μπορούμε τελικά να θεωρήσουμε τα μαθηματικά μια γλώσσα. Βλ.:
AUSTIN, J. L. and A. G. HOWSON. 1979. Language and mathematical education. Educational Studies in Mathematics. 10 (2), pp. 161-197.

Αναφορές

PIMM, D. 1989. Speaking Mathematically: communication in mathematics classrooms. London, England; New York, NY: Routledge and Kegan Paul.


Ενέργειες

Πληροφορίες

2 Σχόλια

26 09 2010
Αφιέρωμα στα wiki

[…] Wiki στην εκπαίδευση Posted in wiki […]

21 03 2011
Εκπαιδευτική Τεχνολογία & Πληροφορική - Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα Wikis

[…] wiki για τα wiki, Wiki στην εκπαίδευση, Εργασία για τα Wikis στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού […]

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: