Χάρτες του Νου

5 08 2009
Χάρτης του Νου

Χάρτης του Νου

Πρώτη φορά που κλήθηκα να δουλέψω με χάρτη του νου (mind map) ενθουσιάστηκα με την ιδέα. Μου φάνηκε μια από αυτές τις καταπληκτικές και απλούστατες εφευρέσεις που ξέρεις ότι βοηθούν τόσο πολύ ώστε να απορείς πώς ο κόσμος ζούσε μέχρι τώρα χωρίς αυτήν, όπως τα ροδάκια στις βαλίτσες ή οι συρόμενες σίτες στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.

Για να ξεκινήσει κανείς να φτιάχνει ένα χάρτη του νου ξεκινά από το κέντρο μιας σελίδας (ή της οθόνης) και με πολύχρωμα κλαδιά ενώνει αυτήν την κεντρική ιδέα με λέξεις κλειδιά, σκιτσάροντας εικονίδια ή ενώνοντας με άγκιστρα όπου χρειάζεται. Ο χάρτης της εικόνας που βρίσκεται στην αρχή αυτού του άρθρου είναι αφιερωμένος στο πώς γίνονται οι χάρτες και πώς ίσως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη. Φτιάχτηκε με το εξειδεικευμένο ελεύθερο πρόγραμμα FreeMind. Υπάρχουν και άλλες λύσεις για να σχεδιάζει κανείς χάρτες στον υπολογιστή του, όπως το MindManager και το online εργαλείο MindMeister, το οποίο μάλιστα υποστηρίζει και τη συνεργατική σχεδίαση. Ο Tony Buzan έχει γράψει πολλά βιβλία γι’ αυτούς τους χάρτες. Μια ιστοσελίδα με ένα εισαγωγικό βίντεο από τον ίδιο και πολλά αποσπάσματα από τα βιβλία του βρίσκεται εδώ.

Μια εναλλακτική λύση είναι οι χάρτες ιδεών (concept maps) οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ιδέες και τη μεταξύ τους σύνδεση. Ένα δωρεάν εργαλείο που συνδέει εύκολα ιδέες με εικόνες, κείμενο και σελίδες στο διαδίκτυο είναι το Cmap Tools του IHMC.

Στην τάξη χρησιμοποιώ τους χάρτες κυρίως για επανάληψη και ανακεφαλαίωση. Βέβαια δεν είναι αναγκαίο να τους σχεδιάσει κανείς στον υπολογιστή· μια κόλλα Α3 και μερικά χρωματιστά μολύβια αρκούν. Βολεύουν γιατί είναι μη γραμμικά εργαλεία και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αντικειμένου που πραγματεύεται κανείς. Επίσης αρκετοί μαθητές με δυσλεξία μου έχουν πει κατά καιρούς ότι οι χάρτες τους βοήθησαν πολύ την περίοδο των εξετάσεων, όταν έπρεπε να κάνουν γενικές επαναλήψεις στα μαθήματά τους. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε λοιπόν, ή (ακόμα καλύτερα) να πείσετε τους μαθητές σας να φτιάξουν τους δικούς τους χάρτες. Αν θέλετε να μοιραστείτε ένα χάρτη με τους υπόλοιπους αναγνώστες, αφήστε το σχόλιό σας.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

11 11 2009
Ένας χάρτης ιδεών για τις απόλυτες τιμές « Μαθηματική Εκπαίδευση & Τεχνολογία

[…] παραπάνω χάρτης ιδεών αποτελεί την προσπάθειά μου να ξετυλίξω το […]

Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: